Livits @ The Dutch Umbraco Experience 2023 (long read)
30 oktober 2023
Afgelopen september ging Team A (1 van onze development teams) naar The Dutch Umbraco Experience 2023. The Dutch Umbraco Experience is een jaarlijks terugkerend evenement waar ontwikkelaars, marketeers, content-editors en iedereen die interesse heeft in Umbraco samenkomt. De focus van het event ligt op het delen van kennis en goede voorbeelden uit de industrie. Het delen van deze informatie vindt plaats tijdens diverse sessies maar ook tijdens de breaks en bij de afsluitende borrel zoekt men elkaar op.
Vanuit Umbraco HQ waren er diverse medewerkers aanwezig. Zij gaven een interessante inkijk in de ontwikkeling van het platform voor de komende jaren. Alvast een korte samenvatting, Umbraco ontwikkelt zich steeds verder als met daarbij een steeds grotere voor rol de headless capaciteiten van het platform.
Umbraco positioneert zich als een erg gebruiksvriendelijk platform. Zowel voor de eindgebruiker als voor de ontwikkelaar. Tijdens de sessies gericht op ontwikkelaars werd hier veel aandacht aan besteed.
Umbraco gaat nog betere ondersteuning bieden om componenten (maatwerk property editors) toe te kunnen voegen. Deze componenten kunnen gebruik maken van alle functionaliteiten, libraries, en API's die beschikbaar zijn. Doordat er geen beperkingen zijn kun je componenten naadloos integreren qua techniek en lay-out.
Daarnaast kregen we informatie over het nieuwe project Bellisima waar Umbraco op dit moment mee bezig is. Bellisima is de werknaam van het project om de gehele backoffice van Umbraco te vernieuwen. De huidige backoffice maakt op dit moment nog gebruik van Angular. Om minder afhankelijk te zijn van externe tools en meer te leunen op webstandaarden als web components wordt de backoffice vernieuwd. Hierdoor zal de kans op bugs bij een nieuwe release kleiner worden.
Al met al was het een ontzettend leerzame en inspirerende dag. Hieronder een kort verslag van de bijgewoonde sessies.
Sessie 1: Kennismaking met Umbraco Commerce Storefront API
In april van dit jaar heeft Umbraco het bedrijf Outfield Digital overgenomen, dit bedrijf was bekend om zijn e-commerce oplossing Vendr. Met de overname van dit bedrijf en hun portfolio is Vendr sinds kort onderdeel van het platform geworden als add-on.
Umbraco Commerce biedt opties voor diverse payment providers zoals Mollie, statistieken, kortingen, multi taal, verschillende belastingtarieven en nog veel meer.
Tijdens de sessie nam Matt Brailsford (Technical Team Lead Umbraco Commerce) ons mee met de laatste ontwikkelingen op dit gebied. Sinds versie 12.1 van Umbraco is deze add-on ook headless in te zetten. Dat biedt veel nieuwe technische mogelijkheden. Om dit te demonstreren heeft Umbraco een webshop opgezet waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste technieken*.
Wij werden daar heel blij van!
De demo is hier te zien: https://headless-demo.umbraco.com/
* “Cutting edge” techstack met Umbraco CMS, NEXT.js, Vercel infrastructure, REACT en Tailwind CSS
Sessie 2: Me, myself en AI
Na de Umbraco Commerce sessie was het tijd voor een korte update op het gebied van AI. Jim Stolze, schrijver, ondernemer en oprichter van TEDXAmsterdam nam ons mee in de wereld van AI. Welke ontwikkelingen en uitdagingen spelen er op dit moment?
Het was een interactieve sessie met een quiz waarbij Jim enkele kennisvragen over AI aan het publiek voorlegde. Ook liet hij enkele foto’s zien waarbij je moest aangeven of het een door AI gegenereerde foto was of een realistische foto. Dit bleek behoorlijk lastig te zijn, zelfs als je wist waar je op moest letten.
Een van de vragen tijdens de quiz was dan ook op welk vlak AI nog moeite heeft bij het genereren van een afbeelding. Tussen de mogelijke antwoorden stond één voor de hand liggend antwoord namelijk menselijke vingers. In de recente modellen blijkt dit echter al een stuk beter te gaan.
Het juiste antwoord was ‘vissen’. AI blijkt nog moeite te hebben met het genereren en herkennen van vis. Om dit te illustreren liet Jim een foto zien van een gebruiker die een foto van een zalm in een rivier wilde laten genereren.
Sessie 3: Accessibility: Building and Deploying Accessible sites
Wij leven in een steeds inclusievere samenleving waarin iedereen mee moet kunnen doen. Het internet is daarin een plek waar nog veel winst te behalen valt op dit gebied. Voor een grote groep mensen in ons land met een beperking is het online regelen van zaken zoals belastingaangifte, kleding kopen of boodschappen bestellen minder vanzelfsprekend door slechte toegankelijkheid van een website of app.
Tijdens deze sessie werden er cijfers gedeeld, voorbeelden gegeven en tips rondom het bouwen van een toegankelijke website. Een van de belangrijke tips die wij kregen is dat als je een toegankelijke website hebt gebouwd om niet enkel op tooling en rapportages met scores te vertrouwen maar ook daadwerkelijke testen uit te laten voeren door gebruikers met een beperking.
Er werd ook stilgestaan bij de nieuwe Europese wetgeving die vanaf 2025 van kracht zal zijn. Deze wetgeving stelt bepaalde organisaties verplicht een toegankelijke website te hebben.
De wetgeving zal met name gericht zijn om e-commerce platformen, maar ongetwijfeld zal de wetgeving in de nabije toekomst voor meer sectoren gaan gelden. Als professionele vereniging wil je hierin het goede voorbeeld geven richting je leden door zelf een toegankelijke website te hebben en hier beleid op te maken.
Sessie 4.1: Uitbreiden van je content met de nieuwe headless mogelijkheden van Umbraco 12
De laatste sessie voor de lunch werd gegeven door Elitsa Marinovska, zij is een van Umbraco HQ developers en verantwoordelijk voor de content delivery API die sinds versie 12.0 beschikbaar is.
Met de nieuwe content delivery api krijg je als developer meer vrijheid in het kiezen van je, maar ook het ontsluiten van content vanuit Umbraco richting andere platformen wordt hierdoor eenvoudiger gemaakt.
De api kent nog enkele beperkingen maar hier is vanuit Umbraco veel aandacht voor. Elitsa liet ons ook voorbeelden zien hoe je de api kunt uitbreiden, wat voor veel enthousiasme zorgde.
Sessie 4.2: Een sterke basis bouwen voor je moderne .NET Project
Stel je voor dat je een huis gaat bouwen. Een huis heeft een fundering nodig waarop je het huis kunt gaan bouwen. Er volgen kinderen en al snel is het huis te klein. Hiervoor komt er een aanbouw. Omdat er ook nog eens pleegkinderen bij komen en er wordt iemand opgevangen om noodhulp te bieden volgt er op de aanbouw nog een extra aanbouw. Deze constructie lijkt sterk genoeg, dus bouwen we er een verdieping bovenop om de lang gekoesterde wens van een eigen wasruimte en een grote badkamer te realiseren. Maar dan gaat het mis. Scheuren in de muren, het huis lijkt ineens schreef. Wat is hier aan de hand?
Juist: de fundering is niet gebouwd om een dergelijke constructie te dragen.
Dit fenomeen zie je veel in softwareland. Het start met een realiseerbaar idee, en al snel komen er nieuwe wensen. Bij het maken van de fundering van je applicatie is het dan ook van belang dat je direct start met een sterke fundering om de toekomst aan te kunnen. In deze sessie is stilgestaan hoe je een dergelijke fundering kan aanleggen.
Sessie 5: Automatiseren van Umbraco package ontwikkeling
Na de lunch was het tijd voor de presentatie van Richard Soeteman van Soeteman software. Richard is als ontwikkelaar verantwoordelijk voor enkele populaire Umbraco packages waaronder de SEO Checker. Bij het ontwikkelen van een package heb je te maken met de verschillende releases van Umbraco, jouw package moet natuurlijk verenigbaar zijn met een nieuwe release. Richard gaf ons inzicht in zijn workflow en hoe je dit proces kunt automatiseren en optimaliseren.
De mogelijkheid om packages te gebruiken binnen Umbraco is natuurlijk prettig, zodat je Umbraco kunt uitbreiden met extra functionaliteiten. Bij de keuze van een package is het van belang dat er een serieuze partij achter zit zoals Soeteman software. Zij komen regelmatig met updates van een package zodat ondersteuning en veiligheid gewaarborgd zijn. Deze sessie heeft ons geholpen om ons eigen beleid op het gebied van packages verder vorm te geven.
Sessie 6.1: Mounting your UI in the New Backoffice
Dit was een zeer technische sessie gegeven door Niels Lyngsø, UI/UX engineer bij Umbraco HQ.
Hij is medeverantwoordelijk voor het Bellissima project, het doorontwikkelen van de Umbraco backoffice. Er werd dieper ingegaan op het integreren van eigen extensies binnen de backoffice en hoe je deze zelfs multitaal kunt maken met de nieuwe context api. Zeer inspirerend en bruikbare informatie voor onze eigen toekomstige integraties.
Sessie 6.2: Geavanceerd debuggen
In deze sessie kwam het debuggen aan bod. Debuggen is het oplossen van problemen in de programmatuur. Met debuggen kun je de code starten en stapje voor stapje door de code heen lopen. Dat is geen nieuw fenomeen. Het ging hier vooral om geavanceerde debugging. Deze sessie heeft debugging functionaliteiten getoond welke je niet snel gebruikt, maar wel zeer waardevol kunnen zijn bij het oplossen van problemen. De informatie uit deze sessie richtte zich dan ook niet puur op Umbraco, maar is breed inzetbaar door alle gemaakte programmatuur. Een erg leerzame sessie waarin handigheidjes zitten die we zeker gaan toepassen.
Sessie 7: Web components in Umbraco: crash course – advanced
In Umbraco 14 zal het gebruik van web components een belangrijk onderdeel van het systeem gaan worden. We kregen te zien van de mogelijkheden hiervan zijn. In basis gebruikt Umbraco hiervoor de library LIT maar er werden ook voorbeelden gegeven om dit toe te passen binnen andere technieken om juist daarin flexibiliteit te bieden.
Umbraco Closing keynote
Om kwart over 4 werden we weer verwacht in de grote zaal voor de afsluitende toespraak van Andy Butland (Head of DXP Umbraco). Ook tijdens deze sessie was er regelmatig aandacht voor de headless functionaliteiten en hoe dit een steeds belangrijkere rol gaat krijgen.
We kregen een terugblik over wat er de afgelopen periode is gerealiseerd en wat er op de roadmap voor toekomstige releases staat. Umbraco 13 zal spoedig worden gereleased en zal de long time supportversie gaan worden. Umbraco 14 met nieuwe backoffice zal half 2024 gereleased worden.
De roadmap is voor de geïnteresseerden hier online te vinden.
Afsluitende borrel
Als afsluiter van de dag was er een borrel. Hier konden we onder het genot van een hapje en drankje terugkijken op een geslaagde en inspirerende dag. We gaan naar huis met een aantal goede ideeën die we gaan meenemen in onze eigen dagelijkse werkzaamheden.